TURİZM YATIRIM BELGESİ
Turizm yatırım belgesi, turizm tesisleri için yatırım esnasında verilmiş olan belge olmaktadır. Turizm yatırım belgesinin talep edilmesi doğrultusunda tesisin de tür ve sınıfına göre asgari özelliklerine de yer verilmektedir. Yazılmış bulunan rapordaki özellikler istenilen sınıfın özelliklerini de taşıdığı takdirde o sınıftan da belgenin tanzim edilmesi gerekmektedir. “Turizm Yatırım Belgesi’ne” turizm tesisleri yönetmeliğinde yer alan asgari özellikler göz önünde bulundurularak müracaat edilmesi gerekmektedir.
Turizm yatırım belgesi, turizmin büyüklüğüne yıldız sayısına, Turizm İşletme Belgesi ve yeşil yıldız belgesi alım kriterlerine göre yatırımın da önceden planlanarak gerçekleştirilmesine yönelik Turizm Bakanlığı’ndan alınan belge olmaktadır.
Dış turizme yönelik yatırım yapmak ve turizm sektöründe teşviklerden faydalanmak üzere teşviklerden faydalanmak üzere yapılacak olan yatırımında T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da belgelenmesi gerekmektedir.
Turizm sektöründe teşvik tedbirleri doğrultusunda istisna muafiyet ve haklardan da faydalanılması adına Bakanlıktan da turizm yatırım belgesi veya turizm işletmesi belgesi alınması gerekmektedir.
Turizm Yatırım Belgesi, Bakanlık tarafından yatırım esnasında turizm tesislerine verilen belgeyi ifade etmektedir.
Turizm yatırım belgesi almak üzere T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne başvurulması gerekli olmaktadır.
Başvuru, gerekli olan belgelerin de Bakanlığa da eksiksiz bir biçimde teslimatından itibaren altmış gün içerisinde sonuçlanması gerekmektedir.

Turizm Yatırım Belgesi Aşamaları ile Birof Danışmanlık ‘da
İçindeki Başlıklar
Turizm Belgesinin Sağladığı Haklar
- Enerji Destekleri
- Taşınmaz malların turizm amaçlı kullanımı
- Turizm kredileri
- Orman fonuna katkının taksitlendirilmesi
- Su ücretlerinin bölgede uygulanan en düşük tarife üzerinden ödenmesi
- Haberleşme kolaylıkları
- Personel çalıştırılması
- Alkollü içki satışı
- Turizmi Geliştirme Fonu kolaylıkları
- Yat turizminde hak ve kolaylıklar
- Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu ile sağlanan kolaylıklar
- İşletme kredisi
- Telekomünikasyon kolaylıkları
İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında yer alan yatırımlar için işyeri açma ve çalışma ruhsatı, Belediyeler ve yetkili idareler tarafından başka bir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir.
Turizm Belgesi Verilebilecek Yatırımın Türleri
Asli Konaklama Tesisleri |
|
Yeme İçme ve Eğlence Tesisleri |
|
Sağlık ve Spor Tesisleri |
|
Rekreasyon Tesisleri |
|
Kırsal Turizm Tesisleri |
|
Bileşik Tesisler |
|
Diğer Tesisler |
|
Yat Turizmi Tesisi
|
|
Özel Tesisler |
|
Turizm Teşvik Kanunu ile birlikte bazı kanunlarda da yapılmasına yönelik kanun da 28 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yasaya göre belirlenen süreler içerisinde turizm işletmesi de alamayan herhangi konaklama ve plaj işletmeleri de işletmelere de açılamayarak faaliyette de bulunamayacaktır. Bu işletmelerin çalışma ruhsatı ve iş yeri açması, Turizm Bakanlığı doğrultusunda yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından da 1 ay içerisinde iptal edilmesi gerekmektedir. Bakanlık tarafından da turizm belgesi iptal edilmiş bulunan konaklama tesislerinin de söz konusu iptal kararlarını da tebliğ tarihlerinden itibaren Bakanlık tarafından bir yıl içerisinde turizm belgesi almaları da zorunlu olmaktadır. Kamu kurum ya da kuruluşların vilayetler evi ve misafirhaneleri, ordu evleri için de Bakanlık tarafından turizm belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Konaklama içermeyen müstakil plaj işletmelerinin de işyeri açma ve çalışma ruhsatı da almalarını takiben 7 gün içerisinde de turizm işletmesi belgesi almaları için Bakanlığa da başvuruda bulunmaları ve başvuruyu da takiben gerçekleştirilecek olan denetim sonucunda belirtilmiş bulunan eksikliklerin de 30 gün içerisinde tebligat tarihinden itibaren turizm işletmesi belgeleri almaları da zorunlu hale gelmiş bulunmaktadır. Bakanlık tarafından da turizm işletme belgesi iptal edilmiş bulunan plaj işletmelerinin de iptal faaliyetlerinin tebliğ tarihinden itibaren de 30 gün içerisinde turizm işletme belgesi almaları zorunlu olmaktadır. Bu fıkra kapsamında belgelendirilecek olan plaj işletmelerinin de özellikleri ve denetimlerine yönelik konuların da Bakanlık doğrultusunda yürürlüğe konulacak olan yönetmelik doğrultusunda belirlenmesi de gerekmektedir. Bu madde içerisinde belirtilen süreçler içerisinde herhangi bir biçimde turizm işletme belgesi de alamayan plaj ve konaklama işletmelerinin, işletmeye de açılmamasıyla birlikte faaliyette de bulunamamaktadır. Bu işletmelerin de çalışma ve işyeri açma ruhsatı, Bakanlıkça gerçekleştirilen bildirim üzerine yetkili idare tarafından da iptal edilerek onların faaliyetlerine son verildi denilmektedir.