Turizm İşletme Belgesinin alınabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yukarıda ifade edilen belgelerle birlikte müracaatta bulunulması gerekmektedir. Başvuru incelenerek herhangi bir biçimde yetersizlik tespit edilmediği takdirde Bakanlık tarafından uzman tayin edilmesi gerekli olmaktadır. Bu bağlamda uzmanlar tarafından tesis görülerek mevzuata uygun özelliklerde olduğunun kabul edilmesi gerekmektedir. Tesiste uzmanlar tarafından eksiklikler tespit edildiği takdirde bu eksiklikleri, uzmanların çözmesi gerekmektedir. Uzmanlar tesisi incelemek üzere yeniden gelerek mevzuata uygun niteliklerde bulunduğunun tespitini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu bağlamda bu eksiklik uzmanlar tarafından giderildiği takdirde belge raporu meydana getirilerek zorunlu ücret ve harçların yatırım işlemleri gerçekleştirilerek “Turizm İşletme Belgesi” düzenlenmiş olmaktadır.
İşyerinin belgelere iş güvenliği ve sağlığıyla ilgili mevzuat hükümlerine uygun düşen kurulumun yapılması ve işyerinde güvenliği ve sağlığı bakımından eksiklik tespitinin olmadığı takdirde işyerini kurma izni ve işletme belgesinin bir arada verilmesini gerektirmektedir.
İçindeki Başlıklar
Turizm İşletme Belgesi
Turizm sektörü yatırımlarında Turizm tesislerinin yatırımlarının da gerçekleştirilmesi üzerine işletmeye geçildiği anda alınmış bulunan bir belge olmaktadır. Bu bağlamda Turizm İşletme Belgesi, turistik tesisin de mevzuata uygun özelliklerde gerçekleştiğini ve en uygun biçimde işletmeye de geçildiğini gösteren bir belge olmaktadır.
Turizm İşletme Belgesi doğrudan sunulabileceği gibi Turizm Yatırım Belgesi’nin Turizm İşletme Belgesi’ne dönüşümünün gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
21.06.2005 tarih ve 25852 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanması üzerine yürürlüğe girmiş bulunan Turizm Tesislerin Belgelendirilmesi ve Özelliklerine İlişkin Yönetmeliğe göre de Bakanlıkça Turizm İşletme Belgesi işletme evresinde turizm tesislerine verilen belgeyi ifade etmektedir.
Turizm yatırım belgesinin alınabilmesi için planlanmış yatırıma yönelik yatırımcı ve proje raporuyla birlikte ilgili belgeleri içeren dosyayla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru faaliyetinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu ve öteki mevzuatta bulunan teşvik önlemlerinin uygulanması amacıyla sunulan Turizm Yatırım Belgesinde de amaç, ilgili nitelikli turizm yatırımlarında ilerleme gerçekleştirerek bölge ve ülke ekonomilerine de fayda da bulunmaktır.
Yatırımı gerçekleştirilmiş Turizm işletmesinin yönetmelikte ifade edilen genel özellikleri gerçekleştirmesi doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulmuş bulunan belge olmaktadır. Bu bağlamda Turizm İşletme Belgesi, yatırımı sona eren işletmeler için verilmiş bulunmaktadır. Turizm İşletme Belgesi, bir işletmenin kullanım amacını, kapasitesini, koşullara uygunluğunu ve yeterlilik imkanlarını ifade etmektedir.
Turizm İşletme Belgesinin alınabilmesi için işletmenin yatırımını tamamlamış bulunması ya da önceden belediye ruhsatıyla etkinliğe geçmiş bulunmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda yeni çıkmış bulunan bir yasa doğrultusunda belediye ruhsatlı işletmeler adına da “Turizm İşletme Belgesi” almak mecburi hale gelmiş bulunmaktadır.
Birof Danışmanlık olarak turizm desteklerinden faydalanabilmek için “Yatırım İşletme Belgesi” alma konusunda gereken desteği ve hizmeti sizlere sağlayabilmekteyiz.
“Turizm Yatırım Belgeli” tesisin turizme kısmen veya tamamen işletmeye açıldığının tespitinin gerçekleştirilmesi ya da belge sahibi tarafından da bildiriminin gerçekleştirilmesi durumunda yatırım süresi, belgedeki süre göz önünde bulundurulmaksızın sona ermiş bulunmaktadır. Bu durumda Bakanlık tarafından da tesise “Turizm İşletme Belgesi” düzenlenmektedir.
Girişimciler, mevzuata uygun bir şekilde işletmeye açılmış bulunan tesislerine, “Turizm İşletme Belgesi” aldırmak amacıyla da başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Bu bağlamda yönetmelikte ifade edilmiş detayları ise tebliğde ifade edilmiş bulunan evrakla birlikte bakanlığa başvurularını gerçekleştirmesi gerekmektedir. Belge talebi gerçekleştirmiş bulunan tesisin tür ve varsa sınıfı için de Yönetmelikte ifade edilmiş bulunan asgari özelliklerle birlikte tüm tesisler için belirtilmiş olan genel özellikler bölümündeki hususlara da uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda tesis mahallinde de uygun bulunan talepler üzerine de Bakanlık tarafından incelemesi yapılarak kontrolünün gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Denetim raporları da olumlu bir şekilde değerlendirildiği takdirde ilgili Genel Müdürlük tarafından onayının gerçekleştirilmesi ve belgeye yönelik gerekli bulunan harçların ve vergilerin de yatırım işlemlerinin gerçekleştirilmesi üzerine “Turizm İşletme Belgesi’nin de düzenlenmesi” gerekmektedir. Nitekim yönetmelikte ifade edilmiş bulunan bazı tesislere de işletme belgesinin sunulmuş olması da Değerlendirme Kurulu’nun tercihine bağlı bir biçimde gerçekleşmektedir. Bu bağlamda belgelendirme işlemi de uygun olarak değerlendirilmeyen tesislere yönelik: gerekçeli Değerlendirme Kurulu Kararı ya da denetim raporu sonucunun da başvuru sahibine tebliğ işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Turizm tesislerine dair ilgili yatırımlarınızın gerçekleştirilmesi üzerine işletmenizin de faaliyete geçebilmesi için alınması zorunlu olan bir belge olmaktadır. Yatırım Teşvik Belgenizin kapatılması için de Turizm İşletme Belgesi zorunlu bir belge olmakta olup yatırımınızın da gerçekleşmesi halinde turizm yatırım belgeniz için de turizm işletme belgesi almak zorunlu hale gelmektedir.
Turizm İşletme Belgesi, Türkiye’de faaliyet göstermiş bulunan turizm tesislerinin özelliklerine göre turizm tesisinin işletme evresinde müracaat işlemi gerçekleştirildikten sonra uygun görüldüğü takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan geçerlilik süresi kontrolörler tarafından gerçekleştirilen denemelere dayalı olmaktadır.
“Turizm İşletme Belgesi’nin” turizm desteklerinden faydalanılabilmek için alınması gerekmektedir. “Birof Danışmanlık” olarak bu turizm desteği, gerçekleştirmiş olduğumuz hizmetler sayesinde size sağlamaktayız.
Turizm Deneme İşletme Belgesi
Müşterinin kullanımına hazır bir şekle getirilmiş bulunan tesisin, Turizm Tesisleri Yönetmeliğine ve ilgili projesine uygunluğunu da belgelemiş bulunan tesisin de uygunluğunu belgelemiş bulunan tesisin de deneme işletmesine açılması iznini kapsayan belge olmaktadır.
Turizm Yatırım Belgesi’ne sahip bulunan bir tesisin, yatırımını gerçekleştirerek müşterinin de işletmesine ve kullanmasına hazır bir şekle getirilmesi üzerine Turizm Yatırım Belgesi’ne sahip olmadan da doğrudan Turizm Deneme İşletme Belgesi alınması istendiği takdirde Turizm Tesisleri Yönetmeliğinde öngörmüş bulunduğu belge ve bilgilerle birlikte yazılı bir biçimde “Turizm Deneme İşletme Belgesi Talebi” ile beraber Turizm Bakanlığı’na başvurusunu gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Turizm Deneme İşletme Belgesi’ne sahip olmadan Turizm Yatırım Belgeli tesisin de işletme faaliyetine açılması mümkün olmamaktadır. Bu bağlamda Turizm tesislerinin Turizm Deneme İşletme belgesiyle birlikte işletmeye açık hale gelmesi işlemi ilerleme kaydedebilmektedir. Nitekim teşvik tedbirleri doğrultusunda muafiyet, istisna ve haklardan da faydalanmaktadır.
Turizm İşletme Belgesi Alma Şartları
21/06/2005 tarih ve 25852 sayılı resmi gazetede yayınlanarak faaliyete giren turizm tesislerinin belgelendirilmesi ve özellikleri de yönetmeliğe uygun bir biçimde gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. Bu bağlamda bu nitelikleri içeren turizm tesislerinin de Bakanlık tarafından istenilen belgelerle birlikte “Turizm İşletme Belgesi” alma başvuru işlemi gerçekleştirilmektedir.
Turizm İşletme Belgesi Nasıl Alınır?
“Turizm İşletme Belgesi” aşağıda listesini yapmış olduğumuz belgelerle birlikte ilgili Turizm Bakanlığı’na başvurunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda belge müracaatının da Turizm Bakanlığı’na yapılmadan önce istenilen koşulların da gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Fakat işletme aşamasına geçmemiş bulunan tesislerin de başvurusu hiçbir şekilde değerlendirme işlemine alınmamaktadır. Nitekim tesis tanıtım raporunun detaylı ve eksiksiz bir biçimde doldurma işleminin gerçekleştirilmesi ve tesisin de açık olduğunun bildirilmesi gerekmektedir.
Turizm İşletme Belgesi Başvurusu
İlgili yönetmelik tarafından istenen belgelerle beraber bakanlığa başvurunun gerçekleştirilmesi halinde ilgili başvurular da başvurularının eksiksiz bir şekilde Bakanlığa da tesliminin gerçekleştirilmesinden itibaren altmış gün içerisinde sonuçlandırılması gerekmektedir. Bu bağlamda başvuruya uygun tesislerin de denetim programına eklenmesi üzerine denetim sonucu olumlu bir biçimde değerlendirilenlerin belgelendirilmesi gerekmektedir.
Turizm İşletme Belgesi Alınması İçin Gerekli Evraklar
Gerçek Kişiler İçin:
- Tesis Tanıtım Raporu- İmza Beyannamesi
- Dilekçe
- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Tüzel Kişiler İçin:
- Tesis Tanıtım Raporu-İmza Sirküleri
- Dilekçe
- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Ek Belgeler:
-
-
- Noter onaylı adımıza düzenlenmiş bulunan vekaletname
- Sicil gazetesi
- Başvuru ücreti dekontu
- Tapu fotokopisi
-
Başvurunun Özelliğine Göre Gerekli Belgeler
İşlemler vekaleten gerçekleştirildiği takdirde ise Vekaletname ve vekaleti verilmiş bulunan kişinin İmza Beyannamesi- İsim tescili gerçekleştirildiği takdirde tescile yönelik belge- Tesis tescilli kültür varlığında olduğu takdirde buna yönelik belge
Yatırımın kamu taşınması üzerinde bulunması takdirde ilgili kurumun sınıf, tür ve kapasite hususlarında uygunluk yazısı
İl Sağlık Müdürlüğü’nden Termal Tesis Başvurularında alınacak “Termal Tesis İşletme Belgesi”
Doğrudan Turizm İşletme Belgesi Taleplerinde ilk defa gerçekleştirilen denetim tarihinden itibaren üst üste gerçekleştirilen kontroller sonucunda talebe uygun şekilde görünmeyenlerin öteki başvurusu, en son gerçekleştirilen kontrolün ilgili sonucunun tebliğ tarihinden itibaren en az altı ay geçmiş olması halinde işleme geçilmesi gerekmektedir.
Başvuru Dilekçesi: Dilekçede talebin ne olduğu dile getirilir ve belge başvurusunu yapan kişinin adı-soyadı, imza, tarih, irtibat telefonlarıyla beraber tesisin adres bilgileri yer almaktadır. Bu bağlamda başvuru faaliyetini gerçekleştiren kişi tüzel kişilik olduğu takdirde dilekçede tüzel kişi, kaşe kişiliği ve temsile yetkili bulunan kişilerin imzalarının bulunması gerekmektedir.
Kapasite bilgilerinde: Yönetmelikte ifade edilmiş bulunan tesisin sınıfı, türü adına da öngörülmüş olan asgari nitelikleri de gerçekleştirecek biçimde tesiste yapılacak olan toplam oda, yatak sayısı , gece kulübü ve toplantı salonu gibi salonların metrekareleriyle birlikte bu metrekarelerin de 1,2 metrekareye bölünmesiyle gerçekleştirilen salonun ilgili kişi kapasitesinin de tesiste yer alması gerekmektedir.
Rapor: Tesis hakkındaki bilgilerin yer almış olduğu raporda parsel, pafta ve ada numalarının ifade edilmesi üzerine açık adresi, türü, sınıfı ve işletme modeli gibi bilgilerin de bulunması gerekmektedir.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı: Geçici, süreli ve şartlı bir şekilde sunulmuş bulunan işyeri açmanın ve çalışma ruhsatının onaylanması gerekmektedir.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ’nın etkinlik konusu, talep edilenle uyum içerisinde olması gerekmektedir.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’ nın tarihi de eski olduğu takdirde ruhsatı sunulmuş bulunan kurumdan da ilgili ruhsatın “yerinde gerçekleştirilmiş bulunan tetkik sonucunda” tesisinde son durumuyla uyumlu bulunduğuna yönelik ilgili yazı alındığı takdirde ilgili başvuru belgelerinin eklenmesi gerekmektedir.
Ticaret Sicil Gazetesi ;Bu gazete içerisinde mahkeme kararı, ilgili kanunlar, iflas, ve ilanlar tercihleri bulunmaktadır. Ticaret sicil gazetesinde etkinlik konuları arasında “Turizm İşletmeciliğinin’ de” bulunması gerekmektedir.
İmza Sirküleri; Bir şirketteki yetkili kişi veya kişilerin, resmi faaliyetleri gerçekleştirebilmeleri için ilk olarak noterden vekalet alması gerekmektedir. Nitekim tarafların imza yetkisi için vekaletnameyi de karşılıklı bir şekilde imzalamaları üzerine notere sunmaları gerekmektedir.
Vergi Levhası; Maliye bakanlığı tarafından formatı belirlenerek vergi tarhına temel oluşturan kazanç tutarlıyla birlikte bunlara karşılık gelen vergi miktarlarını ifade eden belgedir.
Sağlık Bakanlığı Yazısı; Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık ve tedavi ünitelerinin, termal turizmi tesislerinde ifade edilmiş bulunan yapı ve gereksinim programına da uygunluğunu ifade eden belge talebinde bulunulması gerekmektedir.
İsim Tescil Belgesi; Yetkili idareler tarafından da tesisin adı da tescil edilmiş olduğu zaman tescille alakalı belgenin de sunulmasını gerektirmektedir.
Fikir Projesi; Temalı parklar, tatil kompleksleri, tatil, sergi ve eğlence merkezleri adına düşünce projesinin hazırlanması gerekmektedir. Ancak bu zorunluluk, öteki tesis türleri adına geçerli olmamaktadır.
Belge isteğinde bulunan ilgili tesisin de türü ve sınıfı için de ilgili Yönetmelikte ifade edilmiş olan asgari niteliklerle beraber bütün tesisler adına ifade edilen genel nitelikler kısmındaki kriterlere de uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Bakanlık tarafından incelenmesinin gerçekleştirilmesi üzerine uygun görülmüş bulunan talepler adına tesis mahallesinde de ilgili kontrolün gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda denetim raporlarının da olumlu bir şekilde değerlendirildiği takdirde Genel Müdürlük tarafından onayın gerçekleştirilerek belgeye yönelik olan vergi ve harçların da yatırılmasını gerektirmektedir. Bu işlemler üzerine de “Turizm İşletme Belgesi’nin” düzenlenmesi gerekmektedir.