Her ürün meydana getirilirken belli standartlar doğrultusunda üretiminin gerçekleşmesini gerektirmektedir. Ancak uygun görülmeyen ürünlerin satış işlemlerine ya da kullanılmasına müsaade edilmemektedir. Bu aşamada ise TSE’nin devreye girmesi üzerine bütün ürünlerin uygunluk derecesini kontrol ederek uygun olduğunu da belgeleyebilmektedir.
“Türk Standartları Enstitüsü” isimli organizasyonun kısaltılmış biçimine “TSE” adı verilmektedir. 1960 yılında bu organizasyonun kurulumu gerçekleşmektedir. “Türkiye Cumhuriyeti, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na” dayalı bir biçimde çalışmalarını yürüten TSE her açıdan mamul ve madde ilgili usullerde de etkili olmaktadır.
Ürünlerin de hazırlanma faaliyeti gerçekleştirilirken TSE’nin de belirlemiş bulunduğu usuller doğrultusunda hazırlanma faaliyetinin gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. Bu usullere uygun görülen ürünlerde de TSE ibaresinin yer almasını gerektirmektedir.
TSE’nin de herhangi bir şekilde onayını gerçekleştirmemiş bulunduğu ürünlerin de satış işlemini gerçekleştirebilmektedir. Ancak fark etmesi üzerine de ön plana çıkan, büyük ölçekli yatırımları da gerçekleştirebilmektedir. Bu bağlamda TSE bütün üretilmiş bulunan maddelerin, kontrolünü gerçekleştirerek ürünlerin de onayını sunmaktadır. Nitekim onay verme faaliyetleri sonrasında ürünlerin de daha ileri biçimde üretiminin gerçekleşmesi üzerine satışa sunulmaktadır. Bu biçimde ürünlerin de tüketici ile herhangi bir biçimde buluşma işlemi gerçekleşmeden TSE tarafından da kontrolü sağlanmaktadır.
TSE, ürünün ve maddenin üretim usullerini de belirlemesi üzerine de üreticilerle paylaşma işleminin gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. Bu usullere göre gerçekleştirilemeyen herhangi bir ürün, TSE onayını da alamamaktadır. TSE onayı da bulunmayan herhangi bir ürünün yasal yolla satış faaliyeti de gerçekleşememektedir. Bu bağlamda usule yönelik olmayan ürünlerin de satış faaliyeti gerçekleştiği takdirde gerekli cezai işlemler uygulanmalıdır. Tüketicilere de bütün ürünlerin, en iyi şekilde ulaştırılmasını gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla TSE, uygun, doğru, kaliteli ve sağlıklı bir biçimde ürünlerin üretim faaliyetinde önemli olmaktadır.
TSE’nin misyonu da ulusal ve uluslararası platformda ticaret faaliyetlerini kolaylaştırarak ülkenin rekabet gücünü de ilerletmek ve toplumun yaşam düzeyini geliştirmek amacıyla bağımsız ve güvenilir bir biçimde etkinliklerini sürdürebilmektedir.
İçindeki Başlıklar
Türk Standartlarına Uygunluk Markası (TSE Markası)
TSE Markası, ambalajına ya da üzerine yerleştirmiş bulunduğu hizmetlerin veya malların, Türk Standardına uygun bulunarak hizmetle ya da ürüne yönelik bir sorun meydana geldiği takdirde Türk Standartları Enstitüsü’nün denetimi altında bulunduğunu ifade etmektedir.
TSE Markası; ambalajına konulmuş bulunan ürünlerin; ilgili Türk standardına uygun bir biçimde imal edilmeleri üzerine piyasaya da arz edildiklerini ifade eden ve aksedilen sözleşme bağlamında kullanımı gerçekleştirilebilen; 556 sayılı Markaların da Kullanılmasına Dair Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnameye göre de beş farklı tipte gerçekleştirilmiş olan monologlar olmaktadır.
TSE Uygunluk Belgesi
Türk Standartları’na Uygunluk Belgesi, Türk Standardı bulunan ilgili konularda firmalarının sahip olduğu ürünlerin, Türk Standartları’na uygunluğu gösteren sözleşme ile TSE markasını kullanmaya izin veren, firmalar adına da düzenlemeleri gerçekleştirilen, üzerlerinde de TSE markası kullanılan malların da cinsi, sınıfı, tipi ve türünü ifade ederek geçerlilik süresi de en az bir yıl olan belgedir.
TSE Ürün Belgesi Nedir?
Türk Standardının yer aldığı ilgili konularda firmalara ait bulunan ürünlerin ilgili Türk Standartları’na yönelik uygunluğunu dile getiren sözleşmeyle birlikte firma adına düzenlenmiş bulunan ve TSE markasının kullanımını gerçekleştirecek bu firmaların da sınıfı, cinsi, ticari markasını da gösteren geçerlilik süresi de bir yıla kadar olan belge olmaktadır.
TSE Hizmetleri
- Sistem ve personel belgelendirme
- Personel ve ürün belgelendirme
- Standart hazırlama
- Hukuk
- Emlak
- Güvenlik ve idari işler
- Tanıtım ve pazarlama
- AR-GE
TSE Belgesi Ne İşe Yarar ve Faydaları Nelerdir?
Bir hizmetin TSE belgesine sahip olması, tüketicinin ilgili markaya güven oluşturabilmesinde etkili olmaktadır. Tüketicinin markaya güven duyması takdirde piyasada firmanın marka haline gelmesinde etkisi bulunacaktır. Aynı zamanda firmalar adına markalaşmaya gidilmiş bulunması da sektör adına kolaylık sunacaktır.
- Ticarette yükselme – maliyette ise azalma gerçekleşmektedir.
- Pazara ulaşımda kolaylık sağlanmaktadır.
- Güvenli bir biçimde ürünün teminatı gerçekleşmektedir.
- Kamu ihalelerinde ve özel sektörde avantaj gerçekleştirilmektedir.
- Kalifiyeli bir şekilde eleman yetiştirilmesine destek sağlamaktadır.
- Piyasada standartlara uygun bir biçimde ürünlerin dolaşımı gerçekleşmektedir.
- Kaliteli ürün bilinci, toplum içerisinde gelişme göstermektedir.
- Sunulan hizmetler de güvenli ve kaliteli hale dönüşmektedir.
- Güvenilir bir marka olarak piyasa içerisinde ön plana çıkarlar ve bu durumda marka adı da daha kuvvetli hale gelmektedir.
- İşletmelerin de kontrollerde herhangi bir problem yaşamamasında etkili olmaktadır.
- Kaliteden hiçbir şekilde taviz vermeyen bir işletme haline dönüşmesini sağlamaktadır.
- Tüketicilerin de daha bilinçli bir biçimde ürünler tüketebilmesini sağlayarak onların can ve mal güvenliğini de sağlayabilmektedir.
TSE Belgesi Neden Önemlidir?
TSE Belgesi, bir ürünün standartlara uygun olduğu anlamına gelmektedir. Türk Standartları Enstitüsü tarafından Türk Standartları Enstitüsü tarafından, TSE damgası bulunan ilgili ürünlerin, sağlığa herhangi bir şekilde zararı bulunup bulunmadığı kontrol edilmektedir. Bu sayede tüketiciler de kaliteli ve verimli ürünlere erişimini gerçekleştirebilecektir.
İşletmeler açısından TSE belgesinin önemi, işletmeler müşterilere kaliteli ve sağlıklı ürünleri de sunabildiklerinden dolayı tercih edilme imkânı da gelişme gösterebilecektir. TSE damgalı ürünler vasıtasıyla ilgili markaların da isimlerini güçlendirecek olan işletmeler de kalifiyeli elemanlar geliştirme konusunda herhangi bir şekilde sıkıntı yaşamayacaklardır.
TSE damgası, ürün üzerinde bulunmadığı takdirde o ürünün alınmaması gerekmemektedir. Bu sayede daha güven verici ürünlere sahip olmamız olanaklı hale gelmektedir. Nitekim üzerinde TSE belgesi yer almayan ürünlerin tüketimi gerçekleştirildiği takdirde çeşitli sağlık problemiyle yüzleşmek durumunda kalınabilmektedir.
TSE Belgelendirmesi Sırasında Zorunlu Olan Evraklar
- Başvuru sahibi kuruluşu temsil ve ilzama yetkisi bulunan kişinin imza sirküleri (Noter tasdikli)
- Marka tescil belgesi (Ambalajı veya ürünün üzerinde kullanıldığı şekilde)
- Üretici kuruluş ve başvuru sahibi kuruluş birbirlerinden ayrı ise aralarında gerçekleştirilen sözleşme
- TSE Belgelendirme başvuru formu
TSE Belgesi Nasıl Alınır?
TSE Belgesini nasıl alacaklarını ilgili işletmeler merak etmektedir. TSE bölge temsilcilikleri, TSE Belgesi ya da TSE bölge müdürlüklerinin, internet adreslerine yapılacak başvuru ile alımı gerçekleştirilebilmektedir. TSE tarafından belgeye de sahip olunabilmesi için başvuru işlemini gerçekleştiren işletmelere de bazı testlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İlgili testler de aşağıda ifade edilmiş bulunmaktadır:
TSE Ürün Belgelendirme Çalışmaları
Sanayide Türk Standartları’nın sürekli bir biçimde kullanılmasında ve Türk tüketicisinde farkındalık oluşturulmasında önemli olan TSE Marka Sistemi, ilk uygulamaya konulmuş olduğu 1964 yılından itibaren git gide artan bir gelişme hızı göstermesi üzerine tüketicinin onaylamış bulunduğu bugün için yıllık satış miktarının 150 milyon YTL’nin üzerinde mamulü ve maddeyi de içeren bir güvenlik özelliği de kazanmış olmaktadır.
Aşağıda bulunan belgelerden de herhangi birisi için “Müracaat Formunun” tamamlanması üzerine bütün ekleriyle beraber bir dosya içerisine yerleştirilmesi üzerine ildeki TSE Bölge Müdürlüğü / Mahalli Temsilciliği’ne gidilmiş bulunması gerekmektedir.
- Ürünlerin Belgelendirilmesi
- Üretim Yerlerinin Belgelendirilmesi
- Hizmet Yerlerinin Belgelendirilmesi
- Karayolu ile Tehlikeli Araç Taşıyan Araçların Belgelendirilmesi
İlgili yetkinliklere sahip olduğu takdirde ilgili işletmelerin de TSE belgesini almaları da olanaklı hale gelmektedir. 1 yıl boyunca ilgili işletmelerin de bu belgeye sahip olmaları gerekmektedir. Başvurusunu gerçekleştiren işletmelerin de ilgili değerlendirme sürecinden geçmeleri gerekli olmaktadır. Bu sürecin ilgili aşamaları da aşağıda ifade edilmiştir:
TSE Standartları meydana gelen herhangi bir ürün için minimum imkanları da belirleyebilmektedir. Bu standardın üzerinde gerçekleşen proses tasarımı da ilgili işletmelerin de kendi seçimleri olmaktadır. Fakat TSE standartları, bir prosesin tasarımının nasıl gerçekleşmesi gerektiğini barındıran teknik belgelendirmeler olmaktadır. Bu bağlamda TSE belgelendirmesi esnasında işletmenin de faaliyet hususunda uygun denetçinin seçilmesi gerekmektedir. İlgili denetçi, standart maddelerine ve deney ve muayene etkinliklerini ve prosesin gerekliklerini de kontrol etmektedir. Bu bağlamda bulmuş olduğu somut delillere göre raporunun hazırlığını gerçekleştirmektedir. Ulaşmış bulunduğu verilerine de raporuna ulaştırması gerekmektedir.
TSE Ürün Belgelendirme Danışmanlığı
Bir ürünün belgelendirilmesi, öteki norm dökümanlarına uygunluğu ve ürünün özel standartlar için de güvence gerçekleştirmesinin bir vasıtası olmaktadır. Bu bağlamda ürün belgelendirme sistemlerinin, ürün tedarikçisinin de kalite sistemlerine yönelik değerlendirme gerçekleştirmesi ve ürünün de başlangıç deneyini bunun takibi doğrultusunda serbest piyasadan ve fabrikadan alınmış bulunan numunelerin de kontrol edilmesini göz önünde bulunduran periyodik anlamdaki denetlemeyi de içermektedir.
Ürün belgelendirme sistemleri de “TS EN 45011 Ürün Belgelendirmesi” gerçekleştiren belgelendirme kuruluşları için de genel koşullar standardına uygun bir biçimde gerçekleştirilmesini gerekmektedir. Bu standart ilgili belgelendirme kuruluşlarının, üçüncü taraf belgelendirme sistemlerini de güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilmelerini ve bu sayede bunların uluslararası ve ulusal boyutta kabullerini kolay hale getirmek ve bu amaçla da uluslararası ticareti de ilerletmeleri için de zorunlu kuralların belirlenmesi gerekmektedir. Bu standart içerisinde yer alan kuralların, ürün belgelendirme sistemi adına çalıştırma yürüten kuruluşlar için de genel kriter olarak onaylanması amacı üzerine yazılmış bulunmaktadır. Bunlar da diğer sektörler ya da özel endüstri tarafından kullanılmış bulundukları takdirde emniyet ve sağlık gibi özel kurallar göz önünde bulundurulduğu takdirde takviye işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ait oldukları kriterlere ve öteki norm belgelerine uygunluğunun ifadesi, uygunluk belgeleri ya da markalar biçiminde olacaktır. Özel standartlara ya da öteki norm belgelerine göre birçok durumlarda da belgelendirme sistemleri, kendi açıklayıcı belgelerini gerekli kılmaktadır.
Ürün belgelendirme sistemi; ürünün imalattan da kullanımı yerine birden fazla yarar sağlamış bulunmaktadır. Başlıca yararlar şunlar olmaktadır:
İmalatçılar için:
Pazarlama adına kolaylık
Müşterinin güveninin kazanılması
Devamlı bir şekilde ilerlemeye fayda
Kalitesizlik maliyetlerinde gerçekleşen azalma
Su dağıtım ve doğalgaz kuruluşları gibi uygulayıcılı adına da
Kalite kontrol maliyetlerinde gerçekleşen azalma
Ürüne dayalı bir şekilde gerçekleşmiş bulunan işletme maliyetlerinde meydana gelen azalma
Standartlara dayalı bir biçimde gerçekleşen uygun ürün kullanımı
Kullanıcılar için de;
Güvenli bir biçimde ürün kullanımının rahatlığı
TSE Ürün Belgelendirme İşlemleri
Üretim Yeri İncelemesi,gerekli olan belgelendirme faaliyetlerinde üretim yeri ve ÜBM’nin görevlendirmiş bulunduğu uzman veya uzmanlandırma tarafından da üretim donanımı, personel ve kalite kontrol koşullarının yeterliliği bakımından ele alınması gerekmektedir. Üretim yerlerinin ele alınmasında mal ve can güvenliğini tehdit eden uygunsuz durumların tespiti gerçekleştirildiği takdirde herhangi bir şekilde numune de alınmamaktadır.
Numune Alma, deney ve muayene için de ÜBM tarafından da gereksinim duyulan ölçüde numune alınmaktadır. Bu bağlama ÜBM tarafından da numune alma metodu belirlenmektedir. Aynı zamanda numune üzerinde yer alan işaretlendirmeler, herhangi bir şekilde zarara uğramadan korunması da Başvuru Sahibinin sorumluluğuna ait olmaktadır.
Muayene ve Deney, ürün ve belgelendirme hizmetleri bünyesinde gerçekleştirilecek olan deney ve muayeneler, ÜBM tarafından da yeterliliği onaylanmış bulunan laboratuvarlarda da belirlenmiş bulunan koşullarda gerçekleştirilmiş bulunmaktadır.
Ürün ve Ambalajın İşaretlenmesi İşlemi, belge sahibinin TSE belgesi almış bulunduğu alakalı TSE Markasını da belge üzerinde yazılı üretim yerini gerçekleştirmiş bulunduğu ürünleri adına kullanmasını da gerektirmektedir.
Değerlendirme, belgelendirme başvurusu gerçekleştirilen ürüne yönelik üretim yeri incelemesi, muayene ve deneylere dair sonuçlar da alakalı olan Belgelendirme Birimleri tarafından değerlendirilmesi üzerine bu değerlendirmenin sonucu da seçime bağlanmak üzere Belgelendirme Komisyonu’na sunumunun gerçekleştirilmesini gerektirmektedir.
Sözleşmenin Akdi ve Belgenin Düzenlenme Faaliyeti, belgelendirme Komisyonları tarafından da olumlu bir şekilde karar verilmesi halinde ilgili kararın da başvuru sahibine bildirilmesi üzerine sözleşme gerçekleştirmek, üzere davet yapılmış bulunmaktadır. Yetkili temsilci ya da başvuru sahibi tarafından düzenlenmiş bulunan belge ve kullanma hakkı tanınmış bulunan TSE markalarından da herhangi birisiyle ilgili Sözleşme gerçekleştirilmektedir. Bu sayede başvuru sahibi de belge ile ilişkilendirilmiş olan TSE Markasını kullanma şansına erişmiş bulunmaktadır.