Kamu Yatırımları Tahsisi
Hazine Taşınmazlarının Yatırımlara Yatırımcılara Tahsisi Ne şekilde Yapılır?
Yatırımların iyileştirilmesi için son yıllarda , yatırımcıyı desteklemek öncelikli ve farklı yatırımların Devlet tarafından desteklendiği, yatırımın artırılması için birçok Teşvik tedbirleri söz konusudur.Yeni teşvik kapsamında , istihdamın artırılması kalkınmaya yönelik yatırımların desteklenmesi öncelikler arasındadır.
Yatırımların gerekli kaynakları sağlayamadığı takdirde tamamlanamamış yatırım olarak problemler oluşmaktadır.Devletin Hazine Taşınmazlarının (Kamu Taşınmazlarının)Yatırımlara tahsisi ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup; Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara tahsisine ilişkin şartlar belirlenmiş olup, ön izin, kullanma izni veya irtifak hakkı konusunda şekil oluşturulmuştur.Bu şekilde kamu taşınmazlarının kullandırılması konusunda net ve açık bir uygulama devlet tarafından geliştirilmiştir.
Kamu Taşınmazlarının Yatırımcılara Tahsisi ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara tahsisi belli başlı usul ve esasları oluşturmaktadır.Bunun için Yatırımın ne şekilde olucağına dair teknik alt yapının belirlenmiş olması gerekmektedir.Kamu Taşınmazlarının Yatırımcılara Tahsisi şu başlıklarda toplanabilir.
- Tarımsal Yatırımlar
- Hayvancılık Yatırımları
- Eğitim Yatırımları
- Turizm Yatırımları
- Diğer Yatırımlar
Hazine Taşınmazlarının Tahsisi İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Yatırımcı öncelikle yatırım konusunu belirlemeli, Birof Danışmanlık yatırım konusunda değerlendirme yapabilecek kapasite ve ekibe sahiptir.Birof Danışmanlık yatırımcı yeterliliğini yatırım konusunu belirledikten sonra Çevre Ve Şehircilik Bakanlığına ve ya Yatırım bulunduğu bölgedeki İl Müdürlüğüne(Emlak Müdürlükleri,Milli Emlak Müdürlükleri,Milli Emlak Şeflikleri) firma adına başvuru yaparak, Yatırıma uygun taşınmazı belirleyerek Hazine taşınmazı üzerine yatırım yapabilmek için irtifak hakkı tesis edilmesi ve ya kullanma izni talebinde bulunabilir, Çevre ve şehircilik Bakanlığı bünyesinde ilan edilen yatırım yerlerine yönelikte irtifak hakkı tesisi edilmesi ve kullanma izni verilmesi isteminde bulunulabilir.Birof Danışmanlık Yatırımcının değerlendirmesi sonucunda doğru yatırım yerinin tahsis başvuru talebini gerçekleştirir.
Hazine Taşınmazları Nasıl İlan edilir?
Birof Danışmanlık Yatırımcı Firmanın kriter değerlendirmesini tamamladıktan sonra, mevcut talepteki yatırım yerinin kesin sonuç ile talep aşaması oluşturulur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri) ilan başvuru yapılan ve yeterli gördüğü başvuruları en az 1 aylık başvuru süresi verilerek belli dönemler halinde ilan edilir.Bu ilanlar son güne kadar Genel müdürlük sayfasında ilan edilir.Başvuru yapılmayan Yatırım Yerlerine yönelik aylık dönemler halinde ilan yayınlanmaya devam eder.
Hazine Taşınmazları(Kamu Taşınmazları)Yatırım Yeri Tahsisinden Kimler Yararlanabilir?
Devletten Yatırım Teşvik(Tahsisli) teşvik almış firmalar yararlanabilir.Birof Danışmanlık , yatırım değerlendirme ve kesin uygulama kararından sonra yatırımcı firma için ;Yatırım teşvik(Tahsis) onayı Birof Danışmanlık tarafından alınır.Birof Danışmanlık gerçek yatırımcının ön fizibilitesini oluşturarak, Ticaret Bakanlığına başvurusunu Yatırımcı adına yapar. Başvuru aşamasından sonra Yatırım Teşvik (Tahsis )talebi oluşturulmuş ve Yatırım Teşvik Belgelerinde Yatırım Yeri Tahsisininin Destek Unsuru olarak mutlaka onaylanmış olması gerekmekte olup,yer tahsisi bulunmayan Yatırım Teşvik Belgeleri red konusudur. Birof Danışmanlık yatırım konusu, yer tahsisi uygunluğunu öncelikle oluşturmakta olup, Yatırım Teşvik (tahsisli) olarak firma adına belge talebinde bulunmaktadır.
Kamu Taşınmazı Tahsisi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
İlana çıkartılan taşınmazlar için; Birof Danışmanlık gerekli şartların sağlanması yönünde yatırımcıya doğru klavuz olacaktır. Gerekli evraklar ayrıca belirleneceği gibi, yatırımcının Tahsis talebinde yeterlilik sğlaması gereken şartlar vardır. Yatırımcının taahhüt ettiği ve Yatırım Teşvik(tahsis)teşviklede desteklediği yatırım tutarının taşınmaza için oluşturulan bedel değerinin tarım, havyacılık ve eğitim yatırımları için bir,turizm yatırımları için iki,diğer yatırımlar içinuç katı olup olmadığı yeterliliğinin karşılanması gerekmektedir.
Yatırımcının Yatırım Teşvik(tahsis) belgesinde ve yatırımın ön fizibilitesinde beyan ettiği yatırım tutarında farklılıklar bulunmamalı, Yatırım Teşvik(Tahsis) beyanında farklılıklar bulunması halinde Yatırım Teşvik(tahsisli) yatırım tutarının yüzde elli üzerindeki artış ve azalışlarda yatırım Teşvik karekteristik değer yazısındaki yatırım tutarı, Değer yazısının altındaki artış ve azalışlarda ise yatırım bilgi formundaki yatırım tutarı dikkate alınmaktadır.
Birof Danışmanlık değerlendirme tutarlarını, yatırım derecelendirme uygulaması üzerinden tamamlamaktadır.Yatırım Yerine Yönelik gerekli evraklar yazımız ekinde bulunmaktadır.
Yatırım yeri belirlendikten sonra veya önce, bölge araştırmaları ivedilikle yapılmalıdır.Birof Danışmanlık bu konuda uzman bir ekibe sahiptir.Yatırım yerinin öncelik gerektirecek bazı hususların ının tamamlanması gerekmektedir.
- Yatırım yerine yakın bulunan Organize sanayi bölgelerinden alınacak olan,boş parsel bulunmadığına dair uygunluk yazısı
- Sanayyi il müdürlüklerinden, endüstri bölgesinde boş parsel bulunmadığına uygunluk yazısı
- Yatırımcı firmanın vergi borcu bulunmamalıdır.Vergi borcu bulunan yatırımcılar Yatırım Teşvik(Tahsis) belgesinide alamazlar.
- Tahsis ile yapılacak yatırım tutarının,firma en az %20 özkaynak olarak sahip olması gerekmektedir.
- Fizibilite Raporu ve finansman tabloları (Birof Danışmanlık yatırıma yönelik real fizibilite uygulanmış finans tabloları yeterliliğini uzman kadrosu ile tamamlayabilmektedir.)
Kamu Taşınmazı Tahsisi Hangi İşlemlerle tesis edilir?
İlanı onaylanan Yatırımcıya, 1 yıl süreli ön izin verilmekte olup, bu süre ihtiyaç duyulması halinde bir yıl daha uzatılabilir.Birof Danışmanlık olarak ön izin belgesi almış olduğumuz yatırımcının, talebi doğrultusunda hak ları neticesindede ihyiyaç duyulması halinde enfazla 1 yıl daha uzatılabilir.Ön izin şartlarını tamamlayan yatırımcı, emlak vergi değerleri üzerinden hesaplanacak bedel karşılığında 49(kırk dokuz)YIL SÜRELİ BAĞIMSIZ VE SÜREKLİ NİTELİKLİ İRTİFAK HAKKI TESİSİ EDİLİR.
Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunması ve tapuya tescil edilememesi nedeniyle irtifak hakkı tesis edilemeyen taşınmazlar üzerinde ise, emlak rayiç bedelinden takdir edilen bedel karşılığında 49(kırk dokuz)yıl süreli kullanma izni verilir.
Kullanma İzni Ve İrtifak Hakları Bedelleri Ne kadardır?
Yatırım konusu Taşınmazlar İçin;
- Birinci Bölgelerde ki iller için, emlak değerinin yüzde ikibuçuğu(2,5)
- İkinci Bölgelerdeki İller İçin, emlak vergi değerinin yüzde ikisi(2)
- Üçüncü Bölgelerdeki İller için,emlak vergi değerinin yüzde bir buçuğu(1,5)
- Dördüncü Bölgelerdeki İller için, emlak vergi değerinin yüzde biri(1)
- Beşinci Bölgelerdeki iller için;emlak vergi değerinin yüzde yarımıdır.(0,5)
1.Bölgedeki İller:
Ankara,Antalya,Bursa,Eskişehir,İstanbul,İzmir,Kocaeli,Muğla
2.Bölgedeki İller:
Adana,Aydın,Bolu,Çanakkale,Denizli,Edirne,Isparta,Kayseri,Kırklareli,Konya,Sakrya,Tekirdağ,
Yalova
3.Bölgedeki İller:
Balıkesir,Bilecik,Burdur,Gaziantep,Karabük,Karaman,Manisa,Mersin,Samsun,Trabzon,Uşak,Zonguldak
4.Bölgedeki İller:
Afyonkarahisar,Amasya,Artvin,Bartın,Çorum,Düzce,Elazığ,Erzincan,Hatay,Kastamonu,Kırıkkale,
Kırşehir,Kütahya,Malatya,Nevşehir,Rize,Sivas
5.Bölgedeki İller:
Adıyaman,Aksaray,Bayburt,Çankırı,Erzurum,Giresun,Gümüşhane,Kahramanmaraş,Kilis,Niğde,Ordu,Osmaniye,Sinop,Tokat,Tunceli,Yozgat
6.Bölgedeki İller:
Ağrı,Ardahan,Batman,Bingöl,Bitlis,Diyarbakır,Hakkari,Iğdır,Kars,Mardin,Muş,Siirt,Şanlıurfa,Şırnak,Van,Bozcaada,Gökçeada
Devam Eden Yıllar İrtifak Hakkı ve Kullanma İzni Bedeli Nasıl Belirlenir?
İrtifak Hakkı ve Kullanma İzinlerinde devam eden yıllar kullanma izni ve irtifak hakkı bedelleri, (Yİ-ÜFE)Yurt İçi Üretici Fiyatları endeksi, üzerinden hesaplanır.
İrtifak Hakkı ve Kullanma İzni Verilen Yatırımcılardan Devlet Hasılat Payı Alır mı?
İrtifak Hakkı Tesis edilen ve ya kullanma izni verilen taşınmazlar üzerindeki yapı ve tesislerin işletilmesinden elde edilen hasılat ve bunların üçüncü kişilere kiralanmasından pay alınmaz.
İstihdam Süresi Ne zaman başlar?Ne zaman sona erer?
Yatırım konusu işletmenin tam faaliyete geçtiği tarih itibari ile istihdam süresi başlar.5 yıllık süre bitimi ile sona erer.
Ön izin devredilebilir mi?
Ön izin devredilemez ve bu süreç içerisinde ortaklık söz konusu olamaz.
İrtifak Hakkı ve Kullanım izni devredilebilir mi?
Yatırımcı, irtifak hakkı ve Kullanım iznini üçüncü kişilere devredebilir.
Hangi Hallerde edinilen haklar iptal edilir?
Yatırımcı tarafından , mücbir sebebler hariç beyan edilen sürede yatırımın %50 sinin tamamlanmasına rağmen; yatırımın tamamlanmaması , sağlanan indirimler ile alınmayacak olan hasılat payı iptal edilerek genel hükümlere göre işlem yapılır.
Birof Danışmanlık, Kamu Yatırımları Tahsisinde yirmi (20 yıldır) uzmanlık alanında, hizmet vermektedir.