Yurt içinde ve yurt dışında gıda alıp satmak zor imkanlar doğrultusunda gerçekleşmektedir. Tedarikçiler ve müşteriler, tüketmiş bulundukları gıdaların da helal olup olmadığını da merak ederek satın olma konusunda helal sertifikasına sahip olan ürünleri seçmektedir. Artık karşısına yurt dışına gıda satmış bulunan üreticilerin de “HELAL BELGESİ” bulunması koşulu getirilmiştir. Bu belge, üreticinin pazarlama yöntemi olarak kullanılarak artık güvenilir Helal Gıda olmasını sağlamaktadır. Yurt içinden ve yurt dışından da gıda alımını gerçekleştirmiş bulunan firmalarda üreticinin de “Helal Belgesi’nin” bulunmasını zorunlu şart olarak görmüşlerdir.
İçindeki Başlıklar
Helal Ürün Nedir?
Hammadde girişinin gerçekleştirilmesinden son ürünün tüketimine kadar geçen tüm evrelerde İslami hükümlere uygun düşen faaliyet, hammadde ve süreçle meydana getirilen ürün anlamına gelmektedir. Bu bakımdan İslam dini tarafından herhangi bir şekilde yasaklanmamış bulunan ögeler de “helal olarak” nitelendirilmiştir. Helal Gıda kavramı ise “İslami kurallar doğrultusunda onaylanan gıda” anlamında bulunmakta ve “İslami kurallar açısından yasak bulunan herhangi bir ögeyi de barındırmayan, bu ögelerden de arındırılmış cihazlarda veya yerlerde işlenen, tasarlanan ve depolanan, bu koşulların dışarısında üretimi gerçekleştirilmiş bulunan herhangi bir gıda ile teması bulunmayan gıda olarak ifade edilmektedir.
Helal Gıda, tarlalardan ve çiftliklerden alınmış bulunan ürünlerin, tamamıyla da İslami kurallara da uygun bir şekilde hazırlanmasını dile getirmektedir. Kimyasal, bitkisel ve hayvansal temelli gıda ürünlerinin; işleme metotları, katkı maddeleri, işleme imkanları ve ambalajlarının da İslami kurallara da uygunluğunun ifadesi olmaktadır.
Helal Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
- Helal Sertifikalama ürünlerini güvenlik kuralları içerisinde katkı maddelerini işleme ve hazırlama metotlarını, sağlık ve temizlik koşullarının kontrolünü gerçekleştiren tarafsız bir şekilde hizmet sunmaktadır.
- Küresel islam içerisinde üreticinin ve ürünün de tanıtılmasında etkili olmaktadır.
- Farklı ülkelerde açılmış bulunan fuarlarda katılımın onaylanması gerekmektedir.
- ISO, HACCP ve güvenlik kriterlerine ve öteki kalitelere uygun düşen farklı teknolojilere, farklı katkı maddelerine uyumu devamlı bir şekilde takibi yapılabilen, helal bilginin eğitimini almış bulunan insanlar tarafından da kontrolü gerçekleştirilmiş bulunmaktadır.
- “Helal Gıda Belgesi” alma talebinde bulunan bir işletmenin de katkı maddeleri, ham maddeleri ve üretim süreçlerinin de “helal standartları” tarafından onaylanması gerekmektedir.
- Belge almak için başvuru yapmış bulunan firma, aşağıdaki aşamaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Belgelendirilecek üretimin ele alınması.
- Helal standartlara ve dini kurallara uygun düşecek bir biçimde üretimin yapıldığının ifade edilmesi.
- İncelemelerin standartlara uygun olması halinde belgenin sunulması; uygun olmadığı takdirde yeni bir değerlendirme süreci için de farklı bir hazırlık aşamasına geçilmesi gerekmektedir.
Helal Gıda Sertifikası Kimlere Verilmektedir?
Helal Gıda Sertifikası, Müslüman tüketiciler açısından tüketilebilir. Ürünün ve onaylanabilir ürünün üretiminin gerçekleştirilmesi açısından önemlidir. Bu konu da dünya içerisinde yer alan 1.5 milyar Müslümanı ve helal ürün yemeğine yönelik seçimde bulunan tüm insanları da ilgilendirmektedir.
Helal Gıda Sertifikasının Faydaları
- Düzenleyici ülkelerde ve küresel fuarlarda açılmış bulunan yapıdaki yer alımlarına da faydalı olmaktadır.
- İslam inancı olan ülkeler içerisinde üreticinin ve üretimi gerçekleştirilen ürünün de ülkeler içerisinde de tanınmasının gerçekleşmesi, tanıtılması ve seçilmesinde etkili olmaktadır.
- Helal Gıda Ürünleri, katı güvenlik kuralları doğrultusunda temizlik, hijyen, sanitasyon ve sağlık koşullarını kontrol eden tarafsız bir şekilde izlenebilme ve gözlemleme yapısı meydana getirmektedir.
- Güvenilir ve temiz ürün uygulamalarını teşvik etmektedir.
- Sektör içerisindeki yerini de belirlemede, sektörün yapısını göstermede ve gelişme gösteren piyasa koşullarının takibini yapmada kaynak meydana getirmektedir.
- “Helal Belgesi Talebine” yönelik ilerleme gösteren rekabet içerisinde üreticilerin de rekabet gücünün ilerlemesinde etkili olmaktadır.
- Bilinçli tüketicilerinin gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla üreticilere de ürünlerini ve kendi sistemlerini de geliştirme de destek olmaktadır.
- Helal gıda belgesi, tüketici ve üretici arasında güven bağı meydana getirmektedir.
- Helal Standardı, ISO 22000 standardını da temele aldığından dolayı üreticilerin de daha güvenilir ve kaliteli bir biçimde üretim gerçekleştirmesini sağlayacağından ötürü kalitenin geliştirilmesinde de ön plana çıkmaktadır.
- İşlem metotlarını, katkı maddelerini ve içeriklerini ve üretim aşamalarını da tarafsız olan bilir kişi ve uzman hizmeti de sağlamış bulunmaktadır.
- Helal belgeli ürün talebi bulunan ülkelere de gerçekleştirilmiş bulunan ihracatlarda da ilgili anlaşmazlıkların da engellenmesinde destek olmaktadır.
- Toplumsal hassasiyet çerçevesinde tüketiciye de güven sağlayarak hizmet vermektedirler.
- Titiz ve detaylı bir şekilde kontrol ve denetleme süreci içerisinde yer alırlar.
- İslam dünyası içerisinde marka isimlerle üretmiş bulundukları ürünleri de popüler hale getirmiş olmaktadırlar.
- Helal standartlara ve dini hükümlere de uygun düşecek bir şekilde üretim faaliyetinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Yeni teknolojilerden faydalanılarak güvenlik ve kalite standartlarına da uygun düşecek bir şekilde sağlıklı bir biçimde üretim yaptıklarının güvencesini vermektedirler.
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kalite Yönetim Standardının gerekli şartlarına da uygun düşecek bir şekilde hizmet sunmaktadırlar.
- Dünyanın farklı yerlerinde üretilmiş bulunan ürünlerini, organizasyonlarda da tanıtımının yapılması üzerine müşterilerin potansiyellerini de geliştirirler.
- Depolanma koşullarının ve ürün paketleme hizmetlerinin de helal standartlarına uygun olduklarını ifade ederler.
Helal Gıda Belgesi Nasıl Alınır?
Helal Gıda Belgesi, gıda ile teması bulunan bütün ürün gruplarını meydana getiren ve satışını gerçekleştiren firmaların da almış bulunduğu bir belge olmaktadır. Helal Gıda Belgesi’ni almak üzere işletmenin yapmış bulunduğu ve sunmuş bulunduğu hizmetlerin de helal gıda belgesine de ham maddelerin uygun düşmesi ispatlanabilirlik koşuluna haiz bulunması gerekmektedir.
Helal Gıda Belgelendirme olarak isimlendirildiğinde akla gelen düşünce söz konusu ürünlerin de et ve et mamülleri üzerine bulunması da rastlantısal nitelikte olmamaktadır. Sosis, sucuk, salam gibi ışıl bir şekilde faaliyet görmüş bulunan gıda maddelerinin içerik bölümlerinde devamlı bir şekilde kullanılmış bulunan kimyasal katkılar, aroma vericiler ve bu tarzdaki ürünlerin de helal ve doğal belgeli olmasına engel meydana getirebilmekte ve bu durum sonucunda helal gıda belgesi alma hususunda problemlere de neden olabilmektedir. İlgili belgenin esas yapısında kuralları ve standardı gereğince de insan sağlığına da zararı bulunan ürünlerin de bileşen olarak kullanımının gerçekleşmemesi gerekmektedir.
Helal Sertifikası Almak İçin Gerekli Evraklar Neler Olmaktadır?
- Firma yetkilileri ile ilk olarak “helal gıda nasıl alınır?” hususunda bilgi verilmek üzere randevunun alınmış bulunması gerekmektedir.
- Firmanın randevu tarihinde ön görüşme gerçekleştirmesi üzerine depolar, üretim alanları ve genel firma durumlarının da kontrol edilmesi üzerine zorunlu olan alanların da fotoğraflarının alınması üzerine firma dosyasına ilave edilmesi gerekmektedir.
- Firmanın tedarikçilere yönelik helal gıda belgeleri de bir araya getirilmektedir.
- Analiz ve test raporlarının da ilgili dosyaya ilave edilmesi gerekmektedir.
- “Helal Gıda Nasıl Alınır?” koşullarını ifade etmiş bulunan “helal gıda taahhütnamesi” üretim sorumlusu ve firma yetkilisi tarafından imzalanarak dosyaya ilave edilmesi gerekmektedir.
- “Gıda İşletme Sicil Kayıt Evrağı” alınır.
- Belediye Ruhsatının ilgili fotokopisi
- Firmanın da son resmi unvanı ve doğru adresini de ifade eden “Ticaret Sicil Gazetesi” fotokopisi
- İmza Sirküleri
- Helal gıda sözleşmesi ve başvuru formunun imzalanması
- Vergi Levhası fotokopisi
- Başvuruda bulunulan gıda içerik listesi ve ürünleri
- Gıda tedarik örnek faturaları fotokopileri
- Faaliyet kaydı
- Helal gıda için zorunlu bulunan evraklar
Helal Sertifikası Almak İçin Zorunlu Şartlar
- Kan ve kandan meydana getirilmiş mamul ve yarı mamulleri kullanmamak.
- Hijyenik üretim koşullarına uyum göstermek.
- Sözleşmeli gıda mühendisinin olması.
- Gıda üretim yasal izinlerinin olması.
- Domuz ve domuzdan meydana getirilmiş gıda ve katkı maddelerinin kullanılmaması.
- Gerekli görüldüğü takdirde gerçekleştirilecek helal gıda analizlerinde problem oluşturan ürünlerin de olmaması halinde ön plana çıkan imkanlar olarak incelenmektedir.