Covid-19‘a rağmen etkinliğini sürdürmek isteyen Turizm işletmelerinin, Covid kapsamında alınması gereken önlemlere uygun olarak verdikleri hizmetleri belgelendirmeleri için çok önemli bir araç haline gelen “Güvenli Turizm Sertifikası” Kültür ve Turizm Bakanlığınca da 29 Mayıs 2020 tarihinden 50 odadan daha büyük kapasiteli turizm işletmeleri için de ayrıca güvenli turizm sertifikası genelgesi ile zorunlu hale getirilmiştir.
Güvenli Turizm Sertifikası Nedir?
Güvenli Turizm Sertifikası, salgın döneminde faaliyetlerine devam ederek konuk ağırlamak isteyen turizm işletmelerinin, yerli ve yabancı tüm konuklarını kabul edebilmeleri adına verdikleri hizmetlerin her adımında temizlik, hijyen, sanitasyon, mesafe kurallarına uygunluğu kontrol altına aldıklarını beyan eden resmi bir sorumluluk haline gelmiştir. Kontrollü sosyalleşme sürecinde, turizm işletmelerinin hizmet standartlarını asgari ölçülerde güvenli turizm sertifikası kriterleri ile uyumlu hale getirmelerini ve kriterlere sağladıkları uyumun belgelendirilmesini sağlayacaktır.
Güvenli Turizm Sertifikası Zorunlu mudur?
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 50 oda ve üzeri kapasiteye sahip konaklama tesislerinde 1 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan genelge ile zorunlu hale getirilen “Güvenli Turizm Belgesi” 1 Ocak 2021 Tarihi itibariyle 30 oda ve üzeri tesislerde de zorunlu hale getirilecek. Dolayısıyla faaliyete yeni geçecek olan 50 oda ve üzeri kapasitedeki turizm konaklama tesisleri faaliyete geçtikleri günü takip eden 7 gün içerisinde Güvenli Turizm Sertifikası alma zorunluğuna sahipken, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren 30 yatak ve üzeri kapasiteye sahip turizm işletmeleri de aynı yasal zorunluluğa tabi olacak.
Güvenli Turizm Sertifikası Nasıl Alınır?
Güvenli Turizm Belgesine sahip olmak için öncelikle KONAKLAMA TESİSLERİ İÇİN PANDEMİ SÜRESİNCE UYGULANACAK COVİD-19 VE HİJYEN UYGULAMALARI DEĞERLENDİRME FORMU‘ndaki kriterlere uygunluğunuzun denetlenmesi gerekmektedir. Firmamızdan danışmanlık hizmeti almanız halinde formda belirtilen kriterlere uygunluğunuz tarafımızca gözlemlenir ve denetime girmeden önce tamamlamanız gereken tüm adımlar konusunda danışmanlık sağlanır. Ardından Güvenli Turizm Sertifikası başvurusu yapılarak tesisinizin denetim süreci derhal başlatılır.
Güvenli Turizm Sertifikası Alma Şartları Nelerdir?
KONAKLAMA TESİSLERİ İÇİN PANDEMİ SÜRESİNCE UYGULANACAK COVİD-19 VE HİJYEN UYGULAMALARI DEĞERLENDİRME FORMU’nda yer alan şartlardan ilk göze çarpan; otel bünyesinde covid 19 kapsamında alınan tüm önlemlerin denetlenmesi ve tatbikinden sorumlu bir personel bulundurma zorunluğunun olmasıdır. Dolayısıyla firmanızın güvenli turizm sertifikalandırılması için gerekli kriterlere uygunluğunun sağlanması noktasında verilecek oryantasyon eğitiminde, tesisinizin sertifika kapsamında görevlendireceği personellere öncelikli olarak danışmanlık sağlanacaktır. Akabinde işletme bünyesinde görev alan tüm çalışanların belli bir plan dahilinde periyodik olarak temel eğitimlerden geçirilmesi de formun zorunlu unsurları arasında yer almaktadır.
Otelinizin kapasitesi ve hijyen gereklilikleri baz alınarak önlem prosedürlerinin hazırlanması ve bu prosedürlerin periyodik olarak izlenmesi ve raporlanması da güvenli turizm sertifikası değerlendirmesinde zorunlu olarak uygulanması gereken adımlar arasında yer almaktadır.
Sosyal mesafe planının hazırlanması ve giriş ünitesinde olası yığılmalar söz konusu olması halinde işe yarayacak yer işaretlemelerinin yapılması, ortak kullanım alanlarına alkol bazlık el antiseptiklerinin yerleştirilmesi, uyarı levhalarının ve 3 dilde çevirilerinin asılmış olması, misafirlerin yazılı olarak bilgilendirilmesini sağlayacak materyallerin hazırlanması ve yeterli sayıda bastırılması, tesisin havalandırma filtresinin değişim sıklığının, doğal havalandırma imkanının bulunması, tesise giriş çıkışlarda vücut sıcaklığı ölçüm noktası olması, gıda güvenliğinin sağlanması, çalışanların sertifikalı hijyen eğitimlerin var olması, işletme içi mağazalarda gerekli hijyen kurallarına uyulması sertifika kapsamında ilk değerlendirmeye alınacak kurallar arasında bulunmaktadır.
Misafirlerin otele giriş anında bilgilendirilmesi, misafirlerin kolay ulaşabileceği yerlerde konumlandırılmış alkol bazlı el antiseptiğinim bulundurulması, misafirlerin nakit ödeme yerine tercih edebilecekleri online veya temassız ödeme seçeneklerinin sunulması misafir girişi ile ilgili kurallar arasında yer almaktadır.
Personel için alınacak önlem ve uygulamalar, genel alanlarda (yatak odaları, mutfaklar, yeme – içme üniteleri, yüzme havuzu ve plajlar, fitness salonları ve spa salonları, animasyon salonları, mini kulüpler) yapılacak düzenlemeler, güvenlik, otel taşıtları, personel konaklama üniteleri ve lojmanlar, atık yönetimi, haşere ve zararlılarla mücadele, satın alma, mal kabulü ve depolama, acil durum ve izolasyonda izlenecek adımlar, ikameti yurt dışında olan misafirlere uygulanacak izolasyon uygulamaları ve numune alma işlemleri, kayak odaları ve mekanik hatlar konusunda yapılacak düzenlemeler konusunda uyulması gereken tüm prosedür hakkında detaylı danışmanlık hizmeti sağlamaktayız.