Basit Konaklama Tesisi
Turizm İşletme Belgesi ; idaresi tarafından alınmış bulunan çalışma ve işyeri açma ruhsatı ile faaliyette bulunan ve turizm işletme belgesi de bulunmayan konaklama tesislerine de kanun teklifinin yürürlüğe girmesinden itibaren Bakanlığa da başvurmaları halinde 1 yıl içerisinde basit konaklama turizm işletme belgesinin verilmesi gerekli olmaktadır.
Aynı süre zarfında da turizm işletme belgesi alan konaklama tesislerinin de basit konaklama turizm işletme belgesi de almaları zorunlu olmayacaktır.
Basit konaklama turizm işletme belgesi almak için de başvuruda bulunmayan konaklama tesisleri de herhangi bir faaliyette bulunmamaktadır. Bu tesislerin çalışma ruhsatı ve işyeri açma Bakanlık tarafından gerçekleştirilen bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içerisinde de iptal edilmesi doğrultusunda faaliyetlerine son verilmesi gerekmektedir.
Konaklama içermeyen müstakil plaj işletmelerine de kanun teklifi de yürürlüğe girdiği zamandan itibaren bir ay içerisinde turizm işletme belgesi almak üzere Bakanlığa da başvurmaları halinde turizm işletme belgesi verilmektedir. Bu süre içerisinde herhangi bir biçimde başvuruda bulunmayan ve Bakanlık tarafından gerçekleştirilen denetim sonucunda belirlenen kriterleri de barındırmadığı veya sonradan yitirildiği de anlaşılan işletmelerin belgelerinin de iptal edilmesi gerekmektedir. Yetkili idare tarafından da belgesi iptal edilmiş bulunan işletmelerin de çalışma ruhsatı ve işyeri açma iptal edilecek ve faaliyetlerine de son verilmektedir.
Daha önceleri Bakanlık tarafından herhangi bir biçimde belge almadan etkinliklerini sürdüren deniz turizmi tesislerinin de kanun teklifinin yürürlüğe girmesi üzerine bir yıl içerisinde tarihten itibaren de turizm işletme belgeleri de almaları, zorunlu hale gelmektedir. Bu süre sonunda belge almamaları durumunda para cezası uygulanacaktır.
Teklifle beraber milli parklar üzerinde ve ormanlık alanlar üzerinde de yatırım gerçekleştirilebilecektir. Bunun için de bu bölgelerde turizm yatırımının da gerçekleştirilmesi maksadıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da düzenlenen sözleşmelerin de başvuru üzerine ve Kültür Turizm Bakanlığınca yeniden sözleşme düzenlemek amacıyla devralınması zorunlu görülmektedir. Bu alanlarda daha önceki yapılan mevzuatlar doğrultusunda gerçekleştirilen yatırımlarda kazanılmış hakların korunması gerekmektedir.
15 Mayıs 2018 tarihinden önce orman alanlarında kesin tahsisi yapılmış bulunan turizm yatırımları adına da tahsis edildiği tarihteki yürürlükteki yapılaşmaya yönelik esas inşaat hakkı, tahsis süresi sonuna kadar da kullanılabilmektedir.
İçindeki Başlıklar
Basit Konaklama Tesislerinin Turizm Belgesi
Basit Konaklama Tesis Belgesinin Temel Amacı: Basit konaklama tesislerinin belgelendirilmesine yönelik asgari özellikleri ile ilgili belgelendirilmelerine yönelik esas ve usullerin de belirlenmesi gerekmektedir.
Basit Konaklama Tesislerine de belge verilmesine, uymak zorunluluğunda bulundukları fiziki koşullarla birlikte işletmecilik esaslarının da belirlenmesine; bilgilendirme, tanıtım ve uygulanacak fiyat tarifelerinin de kabul edilmesine ve tesislerin de kontrol edilmesine yönelik esas ve usulleri de kapsamaktadır.
Belgelendirme İşlemleri ve İşletmelerin Özellikleri
Belgenin Niteliği
3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu, 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili öteki mevzuat hükümlerine göre hak meydana getirilmez.
İşletme bütünlüğünün sağlanması koşuluyla fiilen işletmecinin kullanımında yer alan müşteriye hizmet sunumu gerçekleştirilen tüm ünitelerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Basit Konaklama Tesisi Belgesinde Bulunan Bilgiler
a-) Tesisin Adı
b-) Adresi
c-) Belge sahibinin adı veya unvanı
d-) Şerh talep edilmesi halinde ait işletmecinin adı ya da unvanı
e-) Kapasite bilgilerine yer verilmiş bulunmaktadır.
Basit konaklama turizm işletmeleri belgelerinde;
Bu belge 2634 sayılı turizm teşvik kanununun geçerli 11. maddesinin 2. fıkrasına tabii olmaktadır. 3194 sayılı imar kanunu, 3621 sayılı kıyı kanununa göre herhangi bir biçimde hak meydana getirmemektedir ibaresine yer verilmektedir.
BASİT KONAKLAMA TESİSİ TURİZM İŞLETME BELGESİ BAŞVURUSU
Basit Konaklama Tesisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gerekli teknik altyapının meydana getirilmesi halinde elektronik ortamda da başvuruların onaylanması gerekmektedir.
Basit Konaklama Tesisi Belgesi İçin Yapılan Başvurularda Aşağıdaki Bilgi ve Belgeler Gerekli Olmaktadır:
Tesisin adresi, adı, iletişim bilgileri, tesisin işletmeye açık ve kapalı bulunduğu dönemlere ve tesis kapasitesine yönelik bilgilerinde yer aldığı düzenlenmiş bulunan başvuru dilekçesi.
Başvuru sahibinin de gerçek kişi olması halinde imza beyannamesi.
Basit konaklama tesisi başvurularında tesisin mevcut adresiyle birlikte çalışma ruhsatında ve işyeri açma belirtilmiş bulunan adresin farklı olması durumunda güncel adresi ifade edilen ilgili kurum yazısı.
Çalışma ve İşyeri açma ruhsatı, ruhsatın tarihinin 28/07/2021 tarihinden sonra olması ve ruhsat üzerinde devir ibaresinin bulunmaması durumunda ruhsatın devir, miras veya ölüme bağlı tasarruf vasıtasıyla intikal gibi sebepler doğrultusunda yeniden düzenlendiğine yönelik belge.
Not: Eksik evrakla gerçekleştirilen basit konaklama tesisi belgesi, başvuruları il müdürlüğü tarafından gerekçesinin de belirtilmesi doğrultusunda reddedilmektedir.
Başvurusu Uygun Görülen Tesislerin Belgelendirilmesi Aşağıdaki Esaslara Göre Yapılmaktadır:
Başvuru evrakının incelenmesi doğrultusunda uygun görülen konaklama tesislerinin kapasitelerinin yerinde tespiti yapılmaktadır. Yatak ve oda kapasitesinin kapsamında her yatak odası, iki yataklı olarak kabul edilmektedir. Tesis mahallesinin isimlendirilmesinde 31/5/2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararlığı doğrultusunda yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Özelliklerine İlişkin Yönetmelikte belirtilen mahaller dikkate alınmaktadır.
Kapasite tespiti yapılmış bulunan konaklama tesislerine yedinci fıkra uyarınca basit konaklama turizm işletme belgesi düzenlenmektedir.
Tanıtım, Bilgilendirme ve Tarifeler
Tesis tanıtımında tüketici hakları bakımından doğru bilgilere de yer verilmektedir ; yanıltıcı olabilecek ya da ülke turizmini de zedeleyecek tanımlarda bulunamamaktadır. Konaklama tesislerin yatırımında yıldız simgesiyle birlikte bu simgeyi de çağrıştırabilecek herhangi bir sembolde kullanılmamaktadır.
Tesislerin uygulanmış bulunduğu tarifeler, il müdürlüğü tarafından onaylanmaktadır.
Bu yönetmeliğin uygulanması esnasında meydana gelebilecek tereddütlerle birlikte uygulama yönelik aksaklıkları da gidermek amacıyla ilke ve standartları da belirlemeye, uygulama birliğine de yardımcı olabilecek gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmeye, bu husus esnasında her türlü bilgi ve belgeyi de istemeye aynı zamanda bu yönetmelikte bulunmayan konularda bulunmayan mevzuat hükümleri çerçevesinde de tercih yapmaya T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olmaktadır.